Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


De angst van iedere renner

Het gezoef van dunne bandjes overheerst. Links en rechts krijg je tikjes van ellebogen, zo nu en dan voel je het dijbeen van je buurman. Even toucheert een fietser je achterwiel. Boos kijk je om. ‘Let op idioot’ wil je roepen, maar ondertussen besef je dat het niet gek is dat hier en daar een bandje aangetikt wordt. Ook zelf scheer je al enkele malen millimeters voorbij het wiel van degene voor je.

Honderden, misschien wel duizenden malen per etappe gaat het net goed. Bijna iedere dag gaat het een keer fout. Eén moment van onachtzaamheid, één ogenblik op het verkeerde moment knipperen met je ogen. Je voelt dat het fout gaat, je schrikt. Rats, BOEM! Met zestig kilometer per uur schuur je over het wegdek. Heel even voel je niks. Het piept in je hoofd. Je ziet zwart. Langzaam maar zeker begint je arm te tintelen en je ellebogen te prikken. Je knieën voelen dof aan je nek is ontzettend pijnlijk bij een lichte beweging naar links. Om je heen liggen wielrenners en fietsers wanordelijk opgestapeld. Je hoort gekreun en gekraak. Een enkeling vervloekt God allemachtig. Achter je gevallen collega’s komen mensen aangerend die hulp willen bieden. Je was er al bang voor, een massale valpartij. De angst van iedere renner.

Enigszins beduusd heb je zin om het uit te schreeuwen, maar je weet dat daar geen tijd voor is. Je moet zo snel mogelijk weer op je fiets, snel achter het peloton aan. Groepje vormen, pijn verbijten en rammen. Snel kom je weer in een goede tred. Die twee minuten moeten dicht te fietsen zijn. De pijn wordt vergeten. Je schrammen lijken verdwenen. Tot het moment dat je de meute weer binnendringt. Het gezoef start weer. Je dacht dat het geluid van de banden kwam, maar het is het geluid van gevaar. Het ligt weer op de loer. Altijd maar weer alert blijven.

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software