Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Boer of fietser

Als je Mollema niet kent en je zapt per ongeluk naar Nederland 1, dan denk je dat het nieuwe seizoen van Boer zoekt Vrouw weer begonnen is. Zijn Groningse tongval, zijn dorpse gelloze kapsel en brave knikjes maken een vergelijking met een vrijgezelle boer logisch. Je zou hem eerder achter een kruiwagen verwachten dan op een futuristische racefiets.

Zie je hem al lopen? ’s Morgens door de Groningse mist. Bouke gaat het op geloei af, want zijn koeien zijn niet zichtbaar. Voorzichtig opent hij het hek. Een stier snuffelt voorzichtig aan de mouw van zijn overal. Snel spurt hij weg als de boerenfox van familie Mollema aan komt gespurt. Met zijn korte pootjes past hij precies onder de omheining. Plagend rent hij tussen de benen van de stier door. Ineens schiet het door Bouke’s smalle hoofd… Hij moet nog brood halen bij de bakker in Zuidhorn. Pa haat het als hij de dag zonder vezels moet beginnen.

Tegen de wand van de schuur staat een oude roestbak. Het is de fiets van opa. Voorwiel wat slap, geen handvaten en een krakend zadel. Bouke twijfelt even, maar moet hem wel bespringen, want de tractor is stuk en de auto staat bij de garage. Vroeger fietste hij graag naar school, iedere dag. Het is al even geleden sinds hij het bochtige fietspad als racebaan gebruikte. Dat wordt weer eens tijd.

Sneller dan verwacht is Bouke terug. Hij had wind tegen en onderweg belemmerde schooljeugd hem soms de weg. Het deerde hem niet.  Onder het smeren van een lekkere verse boterham kijkt Bouke naar buiten. ‘Dat moet toch sneller kunnen?’ denkt hij. ‘Morgen ga ik het nog een keer proberen.’ De rest is geschiedenis.

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software