Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


´Onze´ berg

Het is alsof de finale van het WK nadert. Nou ja, zo erg is het nog net niet, maar ik ben wel gematigd opgetogen. Een fractie zenuwachtig omdat de rit naar Alpe d´Huez er aan komt. Morgen is het zover. Ik heb er vanacht stiekem over gedroomd.

Ik zat in mijn camper en keek naar buiten. Voor me zag ik ´bocht zeven´ oftewel de Nederlandse bocht. Het zag zwart van de mensen, of zeg maar gerust oranje. Hoe moeten hier straks de wielrenners door kunnen vraag ik me af. Hooguit de middelste twee meter van het wegdek is niet bezet door driftig uitzinnige mensenvoeten. Het gerucht gaat dat Mollema al aan het begin van de klim gedemareerd is. Dan moet hij zo hier zijn!

En daar kwam hij aan. Zijn kuiten leken bijna te exploderen en al het vocht droop uit zijn lijf. Snel reikte een supporter met molen een bidon aan. Uit het niets kwamen Froome en Contador aangestampt. Ze passeerden de Groninger alsof hij er niet was. En dat nog wel in ´onze´ bocht, op ´onze´ berg.

Ik schrok wakker. Een droom heeft vaak een reden. Een diepere betekenis. Meestal kun je hem niet ontfutselen en blijft het een raadsel tot je de droom vergeten bent. Na enig nadenken kon ik maar twee theoriën bedenken. Het kan zijn dat de droom aan wil geven dat de Alpe d´Huez allang geen Nederlandse berg meer is. Theunisse was in 1989 de laatste Hollander die de rit wist te winnen. Het was de achtste Nederlandse zegen ooit, maar toch. Het is 24 jaar geleden dus die geuzentitel mag in de vuilnisbak. De volgende theorie geniet mijn voorkeur; de droom laat zien dat Mollema verliest. Aangezien dromen bedrog zijn, is de kans aanwezig dat de Nederlander juist als winnaar de streep passeert. 

In dat geval spit ik hoogstpersoonlijk de prullenbak door om de titel ´Nederlandse Berg´ terug te vorderen. Daar wil ik met liefde en plezier drie weken over doen.  


Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software