Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Zonder machete door de meute

Malloten met vlaggen, dikke kerels in onderbroek, ietwat ordinaire Engelse freules die schreeuwen om te schreeuwen en irritante tieners met mobieltjes. De heuvels van Noord-Engeland werden vandaag bemand door duizenden maffe Britten. Het was een bonte bedoeling met twee gezichten. Het gevaar lag op de loer en wat de kijkers niet doorhadden was dat veel renners er van genoten.

Een kind van drie rende de dikke kont van moeder achterna. Maar vooral de ‘fish and chips’ van pa moest binnen bereik blijven. De andere kant van de weg, daar dachten pa en ma snel te gaan staan voor de stoet wielrenners zou passeren. Als een jong schaapje trippelde de peuter er achteraan. Plotseling een schreeuw en een piepend geluid. Daar waren de renners al. Ze moesten vol inde remmen. Dat ging maar net goed.

De commentatoren van Radio 1 hielden hun hart vast. De meute was gespreksonderwerp en irritatiefactor nummer één. ‘Dit moet een keer fout gaan.’ ‘Wat een gekken.’ ‘Waarom staan er geen hekken?’ Het was inderdaad een losgeslagen menigte die bij iedere glimp van een wielrenner compleet uit haar dak ging. Het ontbrak de renners aan een machete om het Britse woud door te komen. Dan maar harder trappen.

Als kijker word je door de reporter meegezogen in de klaagzang over het opdringerige publiek. Bijna zie je het positieve niet meer.Tot je Laurens ten Dam hoort spreken. De ietwat verkouden Nederlander vertelde na de koers dat hij dit als wielrenner nog nooit had meegemaakt. Hij vond de enorme supportersschare overweldigend en geweldig. “Wat een reclame voor het wielrennen”, glom de Belkin-boy.


Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software