Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Een rol in de marge. Nou en?

Ik moest even goed kijken. Wie was die man met dat gezicht als een uitgewrongen spons? Met het accent van een Twentse huisvrouw en de blik van een ondeugend tienjarig joch die onschuld predikt? Natuurlijk wist ik dat het Bram Tankink was, maar het verraste me. De hele tour nog niet gezien of gehoord, maar het gaat over een nieuwe sponsor en de superknecht mag voor de camera. Hij kan zomaar vallen.

Je hebt ooit van die voetbalwedstrijden waarbij je in de tachtigste minuut opmerkt: ‘doet hij ook mee?’ Dat is over het algemeen geen goed teken. Al zijner spelers die een koning zijn van de ‘rol in de marge’. Tankink is er zo één.De van oorsprong mountainbiker behaalde tot 2007 wat kleine succesjes op de renfiets, maar liet de laatste jaren vooral van zich horen via zijn columns in regionale Twentse bladen. Hij schikte zich in zijn rol als koptrekker,waterdrager, windvanger en strontruimer. In zijn carrière heeft Tankink al tienduizenden kilo’s stenen uit het vuur gehaald. Voor de poorten van de hel.

Dat juist hij vandaag de ether in werd gestuurd om te praten over de pegels die Lotto waarschijnlijk beschikbaar gaat stellen om de wielerploeg in leven te houden, is begrijpelijk. Tankink knijpt uit die spons zo nu en dan goudeerlijke en humoristische oneliners. Twentse spreuken met een rauw randje. Daar houdt de Nederlandse kijker van. Sjaak Polak zou een broer kunnen zijn. Buitenechtelijk,dat wel. Ook hij zou gezegd kunnen hebben; ‘Ik was al aan het nadenken over volgend jaar. Over wat ik zou gaan doen. Postbode ofzo. Toch wil ik nog wel wat jaartjes wielrennen.”

Ook al is dat in de marge. Het boeit Tankink niet. Hij ziet mooie natuur, appetijtelijke vrouwen, verdient een aardige boterham en mag zich hullen in de huid van een profrenner. Wat geeft hij er om dat hij voor duizenden Nederlanders over de ballen van Lotto moet praten. Hij vindt het vooral lachen.

      

 

 

 

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software