Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


De haai van Messina

De demarrage van Nibali was indrukwekkend. Eens te meer deed hij zijn bijnaam eer aan: de haai van Messina. Met zijn kromme rug bootste hij een vin na, die rustig het kompas bleek te zijn richting de prooi. Toen hij hem met de snuit kon prikken, dook hij er met kracht op en over. Hij verslond hem.

De bloedsporen op de bergkam waren nog vers toen de Italiaan de finishlijn passeerde. Het roofdier had weer eens gewonnen op een oppermachtige wijze. Vier overwinningen in één Tour met de eindzege in het verschiet. Dan ben je een veelvraat. Een echte haai op zoek naar bloed en glorie.

Bijnamen in de topsport ontstaan. Soms door herkenbare uiterlijkheden, door de geboorte- of woonplaats van een sporter of door een combinatie daarvan. Jozef Kiprich is een voorbeeld. Hij werd de tovenaar van Tatabanya genoemd. Al kende niemand hem in Tatabanya. Het bekte lekker en een tovenaar was hij. Mario Cipolini werd in één adem Mooie Mario genoemd. Altijd bezig met zijn haar en de spiegel. Bij het noemen van de Leeuw van Vlaanderen ploppen de tv-beelden van Johan Museeuw achter de oogkassen omhoog. Wat te denken van ‘Iron Mike’ Tyson of The Herminator Herman Meier. Zo zijn er nog tientallen meer die een naam hebben weten te verwerven. Ze worden er door herinnerd, voor eeuwig.

Door deze Tour de France zal de Haai van Messina voort blijven leven, een herkenning oproepen aan Nibali. Het maakt hem onsterfelijk.Wat de prestaties hierna ook mogen zijn.

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software