Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Paprikachips

Paprikachips. Vroeger kreeg ik iedere zaterdag een schaaltje paprikachips. Een rond oranje bakje wat hypnotiserend op en neer wiebelde als je het met je vinger een tikje gaf. Het was niet alleen een bevestiging dat het zaterdagavond was. Het was een smaakvol signaal dat Sportschau op het punt stond van beginnen. Ik en mijn vader keken steevast iedere week de samenvattingen van het Duits voetbal. 

Het was de tijd van Toni Polster. Een fanatieke Oostenrijkse spits van 1. FC Koln. Als hij kopte, wapperde zijn mat in de ogen van zijn tegenstander. Polster had een goede conditie maar bovenal een goede conditioner. Zijn naam en vooral zijn karakteristieke gelaat zijn me altijd bij gebleven. Het is rond die tijd geweest dat ook een andere sportman een onuitwisbare indruk op me maakte. Voor het eerst in mijn twaalfjarige bestaan zag ik het machtige lijf van Miguel Indurain. El Rey van Pamplona. Een Spaanse stad waar ik nog nooit van had gehoord.

Ik kreeg het van mijn pa mee. De liefde voor sport, voor het wielrennen en voor voetbal. Ik was - en ben - fanatieker dan hem. 'Heb je van je moeder' zegt hij. Ik kies altijd een favoriet en juich die gepassioneerd toe. Baal als de prestatie op niets uitloopt. Mijn slaapkamer had een gat in de muur. Als Oranje of PSV verloor, beukte ik de klink erin om mijn frustratie te temperen. Zo erg is het niet meer. Gelukkig niet.

Fanatiek ben ik nog wel. Nu de Tour weer begint, gaat mijn sporthart sneller kloppen. Radio, TV en internet stand-by, mijn tourlijsten in de aanslag. Snel naar huis om de finish niet te missen. Mijn hoofd in een kussen beuken als mijn favo sprinter niet wint. Mijn pa gaat de Tour ook weer volgen. Op zijn manier; gordijnen dicht en het geluid net iets te hard. Misschien gaan we nog een keer samen kijken en heel misschien komt dan de paprikachips weer tevoorschijn... in een oranje bakje natuurlijk.

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software