Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Fietsbel

Fietsbel

Het was een uitzending van Bureau Sport in de  afgelopen week. De serie bleek een heerlijke opwarmer voor de Grand Depard. Het zorgde er voor dat ik de fietsbel niet uit mijn gedachte kreeg.

Tot op dit moment denk ik er nog over na: wel of geen fietsbel. Johnny Hoogerland zei heel resoluut dat de bel niet thuishoort op een wielrenfiets. 'Gewoon omdat het er niet uitziet' was zijn beschamend slecht onderbouwde argument. De Alpha-man in hem bracht de boodschap. Joop Zoetemelk bleek van het zelfde soort. Ook volgens hem hoort de bel niet thuis op de racefiets. 'Ik roep wel. Als je belt kijken ze eerst om, bij roepen niet', diende hij van repliek.

Bollema stemde voor de bel. Nog een paar renners meer. Gek genoeg hoorde ik niet mijn argument om er wel eentje om de stang heen te wringen. Voorheen fietste ik zonder bel (duidelijk is meteen dat ik tot de Nai-stemmers behoor, om het op zijn Grieks aan te duiden), maar zonder bel betekent schreeuwen voor ruimte. Juist dat vond ik ongemakkelijk. Niemand kan vriendelijk schreeuwen. PARDOONNNN!! klinkt schreeuwend meer als bevel om het geweer op de schouder te leggen en af te vuren. Vaak riep ik dan maar 'PASTEROP'. Waarom weet ik niet. Het sloeg nergens op, maar voor mijn gevoel kon ik maar beter iets roepen wat nergens op sloeg. Dan keken de medeweggebruikers vaak eerder vragend dan geïrriteerd. Als dan mijn 'dank je wel' tijdens het voorbijrazen werd gedropt, was dat precies op tijd om de irritatiezone niet binnen te dringen.

Ik fiets met bel veel fijner. Ik ben namelijk liever geen hork op het fietspad. Voor het gewicht hoef je het ook niet te laten. Dat was serieus wel een argument van de Oxi-stemmers. 'Een bel zorgt alleen maar voor teveel gewicht'...werd aangedragen. Ga alstublieft voortaan naakt op je fiets zitten en doe je stifttand uit je bek. Dat scheelt ook gewicht... Tring Tring!

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software