Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Symbolisch geel

Even doet die klapband er niet meer toe. Die halve minuutachterstand of die lichte blessure aan de knie. Als een teamgenoot die beschouwd wordt als een oudere broer de Ronde moet verlaten omdat er teelbalkanker bij hem is geconstateerd, dan wordt met een ferme druk vol ongeloof de afstandsbediening gehanteerd. Even op standby…

De teamgenoten van Basso zullen het slechte nieuws op een eigen manier aan het verwerken zijn. Maar ze zullen hetzelfde ervaren. Even bezinning, even een mistige kamer in die als roes binnenkomt. Ze zullen Basso huilend in de armen zijn gevallen. Dit keer niet van geluk door een gewonnen slag op een bergkam, maar van verdriet en radeloosheid. Hoe gaat het aflopen met hem? Waarom uitgerekend die goede vent, die ideale teamgenoot? Dit keer kan ploegleider Steven de Jongh hen niet antwoorden, maar alleen vragend en treurend kijken.

Basso loopt waarschijnlijk met nog veel meer vragen, maar de stille blik in zijn ogen tijdens de persconferentie doet vermoeden dat het besef er nog niet helemaal is. Een tikje tegen het stuur met zijn bal heeft een lawine veroorzaakt, eigenlijk aan het licht gebracht. Basso zal zijn teamgenoten na de hardste klap moed in hebben gepraat. Ongelofelijk, maar je hoort vaak dat het zo gaat. Hij zal hebben gezegd dat ze moeten blijven gaan voor het beste resultaat. Dat ze de Tour niet moeten vergallen door hem.

Contador reageert daarna als een echte kampioen. Een gekwetste kampioen, maar een getergde kampioen. Voor zijn vriend, zijn grote broer, wil hij het geel gaan pakken en gaan houden tot Parijs. Hopelijk lukt het hem, kan hij hem daar overdragen onder de Eifeltoren en kan het Basso de kracht geven om te herstellen. Het zal de meest symbolische trui ooit zijn.

  

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software