Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Geen fiets maar bezemsteel

Ik zit een paar dagen in Schotland nu. Aan de Temple ParkCrescent typ ik deze column. Mijn neef werkt sinds kort in Edinburgh. Hij is ergaan wonen met zijn vrouw. Wat een prachtige stad is dit. Harry Potter is ergeboren, de serie verhalen over hem ook. J.K. Rowling woont hier letterlijk omde hoek. Het is wel duidelijk waar ze haar fantasie door heeft latenaanwakkeren.

De stad ademt Potter. Oude huizen wisselen nog oudere huizenaf. Cafeetjes gaan hier meters de grond in met de toiletten verborgen tussen gewelven. Een kasteel steektboven de stad uit. Er zijn hier zelfs ondergrondse passages die toeristen met spookfiguren kunnen bezoeken. Met wat inlevingsvermogen sta je zo in de Middeleeuwen, ofduik je mee in de Potter verhalen. Hier denkt niemand aan de Tour. Het past ookniet bij deze stad.

Soms zie je hier een wielrenner voorbijflitsen. Ik heb ernog maar drie gezien in twee dagen tijd. Waarschijnlijk zijn dat de enige die's avonds, terwijl vrouw lief een bord haggis heeft klaargezet, eensamenvatting terugkijken van de etappe van vandaag. Slechts die enkeling weetwie Greg van Avermaet is. Nergens in de stad heb ik ook maar iets van de Tourgezien. Soms spiekte ik snel een sportbar binnen om te kijken of de tv op hetwielrennen stond afgestemd. Nergens succes. Het draait hier om golf deze dagen.

Afgelopen week werd de Scottish Open gehouden en nu is een Engelandeen Master bezig. Aangezien het rugby nog niet is begonnen, volgen veelSchotten het oude spel wat hier uitgevonden zou zijn. Het zit in de genen.Bijna iedereen heeft hier thuis wel een paar clubs in de kast staan. Hetimmense park middenin de stad is ingericht als Pitch and Put golfbaan. Eenperfecte manier om te socializen en lekker bezig te zijn. Morgen ga ik het zelfervaren.

Dat ik nu de Tour moet missen, deert me eigenlijk niet.Normaal wil ik het allemaal op de voet volgen. Natuurlijk heb ik even gekekenhoe de rit van vandaag is verlopen en wie er gewonnen heeft. Maar snel werd ikafgeleid. Ik zag een bezemsteel staan tegen de deurpost van een vervallenwinkeltje. Zou Potter hier dan toch wonen?


Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software