Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Huilen is goed voor de Tour

De tranen rolden over zijn wangen alsof het knikkers waren,op weg naar een putje beneden. In rap tempo wurmden ze zich uit de ooghoeken van Simon Geschke naar buiten om zich te laten vallen in zijn goed onderhouden baard. Niet geplande tranen, maar daarom zo echt. Zo ongelofelijk echt.  

Dit was topsport van de allerhoogste plank in een goedgevulde bibliotheek vol heroïsche sportverhalen. Een verhaal waar je met liefde het trapje voor pakt om er bij te kunnen. Waar zie je het nog dat topsporters zich voor de camera verliezen in emotie? Dat ze de mediatraining vergeten en zich even niet interesseren voor de publieke opinie? De Duitser greep zich in zijn gezicht van ongeloof, terwijl de tranen bleven stromen. Hij moest bijna de baard uitknijpen en aan de waslijn hangen om te drogen, zoveel vreugdevocht kwam er uit zijn gelaat. Dat krijg je dus als jongensdromen uitkomen.

‘Wir haben es gemacht!’ schreeuwde teamleider Kemna naar zijn pupil. Hij gooide zijn klauwen om hem heen en kneep hem uit. De tranen bleven achter op zijn borstkas. Zo deel je samen in vreugde. Kemna zal Simon hebben zien janken voor de wereld. Hij zal mee hebben willen huilen omdat hij weet wat voor moeite het de renner gekost heeft. Al twee dagen ging hij voorop in de strijd, met eenmaal een vierde plek als resultaat. Dat moest en kon beter. Nog maar een keer in de beugels, de strijdkar opgekalefaterd, de billen gebalsemd en vol strijdlust naar boven. Als het dan uit de tenen komt en het kwartje valt eindelijk goed…. Dan kun je wel janken. Velen houden het in.Huilen mag niet voor de camera in een machowereld op wielen. Maar soms gebeurt het gewoon. Als ik Tourleider Preudhomme was zou ik naar hem toe rennen en zeggen; ‘Kom maar jongen. Laat het gaan. Laat maar lopen.’ Hij weet dat huilen goed is voor de Tour.

 

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software