Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Terug als jockey

Ik mis alleen nog een klein zweepje in zijn linkerhandschoenen een vrijwel onverstaanbaar Engels gebrabbel (geschreeuw eigenlijk) uit eeniets te grote geluidsbox in mijn rechteroor. Terwijl ik sta te wapperen metmijn gokbriefje. Toch ben ik niet op het Killarney August Racing Festival inDublin om briesende paarden over de finish te schreeuwen, maar sta ik aan deDommelrodelaan, voor mijn tv naar een ontketende Cavendish te kijken.

Gebiologeerd, want de Engelsman is gereïncarneerd alsjockey, met de brede glimlach van Jolly Jumper. Hij heeft het postuur van eenjockey. Zijn benen komen net boven onze pas geplante rozenstruik uit met alsresultaat dat het voor hem verboden is om twee derde van de Efteling attractieste betreden. Het drift heeft hij ook overgenomen. Zijn dijen lijken zijn fietsaan te sporen om bij iedere klap een extra meter vooruit te vliegen. Alsof eenfiets gehoorzaamd. Bij Cavendish is dat wel zo. Hij heeft op de baan getrainddit jaar. Ik weet welke baan…

Hij zal zijn rondjes gemaakt hebben op Ascot, dewereldberoemde paardenracebaan in de hoofdstad van Engeland. Hij moest iets.Vorig jaar slechts één schamele overwinning in de Tour, in etappe zeven. Datmoest anders, drastisch anders. Hij is zijn fiets haver gaan geven, af en toeeen suikerklontje. Als een volleerd paardrijder is hij zich op zijn fiets gaangooien. Hij heeft zich in de startboxen geklemd en is gaan racen tegen echtepaarden, met echte jockeys. Hij is ze gaan kopiëren.

Vandaag was het een ‘close call’. Terwijl hij stond tewachten op de jury, gaf hij zijn stalen ros klopjes. Tedere klopjes en een aaiover de bles. Hij fluisterde woordjes… ‘well done’, ‘good boy’ en voelde dat debuit voor hem was. De oude Cavendish is terug na een belabberd jaar…als jockey. 

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software