Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Wetten van de natuur

Hij was lange tijd de allersterkste van de kudde. Iedereaanval op zijn imponerende leiderschap werd zo hard afgeslagen, dat een coupeplegen hetzelfde was als kogelvrijglas proberen te breken met eenvliegenmepper. Niemand durfde er aan.

Al op jonge leeftijd zagen de andere buffels dat eenconcurrent voor de toekomst was geboren. Een felle, onoverwinnelijke blik in deogen, stevige kuiten als torens van een kasteel, schouders ferm, maaratletisch. De pikorde veranderde bliksemsnel naarmate de buffel ouder werd. Totde dag het ‘opperhoofd’ van toen van de troon werd gestoten. Op de meestimponerende wijze. Er kwam geen trap of veeg aan te pas. Slechts een scherpeblik en een uitdagende stap naar voren met de borst in de wind. Zoangstaanjagend en zo zeker van eigen kunnen dat de baas een stap lager zette,zich omdraaide en verdween in de kudde.

Jaren van macht verstreken, maar haren worden grijzer, ogen doffer. De laatstejaren verloor Contador meer en meer glans. Dit jaar hing de geur vanaangeschoten wild als een deken over de stranden van Normandië. Het pelotonrook bloed en kreeg akelig snel gelijk. Als een buffel die het prikkeldraad inwas gerend en zich even later verstapte bij het drinken van troebel waterworstelde Contador zich door de eerste vijf etappes. Een treurig gezicht. In dekudde – het peloton – hangt nu twijfel. Wie geeft hem water, wie duwt hemvooruit? Of laten we hem achter? Maar wat dan? Wie zijn de nieuwe uitdagers diehet Froome lastig kunnen gaan maken? Uiteindelijk lost het peloton het zelf op.Net als in een kudde. Dat zijn de wetten van de natuur. 

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software