Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


In de hoek als een stoute kleuter

Als je in Duitsland koerst met je racefiets kom je er pasachter hoe alles in het Nederlandse verkeer is ingericht op de fietser. Hier isde peddelaar als een Heilige koe in India. Oké, je krijgt verwensingen naar jehoofd geslingerd wanneer je midden op de weg gaat staan, maar auto’s rijden meteen grote boog om je heen. Niemand zit er op te wachten om de eerwaardigefietser aan te tasten, want dan word je gestraft. En flink ook.

Hoe het zit met de straffen in Duitsland weet ik niet, maardat ze niet gewend zijn aan een horde wielrenners is wel duidelijk geworden naeen weekendje Heidelberg. Fietspaden zijn te smal (soms staan er zelfs bomen middenin),worden gekaderd met listige stoeprandjes of houden ineens op te bestaan. In hetbuitengebied bestaan ze überhaupt niet. Daar is het een vrijplaats voorscheurende BMW’s en racende motors. Als wielrenner word je daar in de hoekgezet als een stoute kleuter.

Mocht je je in het centrum willen manifesteren dan is het opletten geblazen. Inonze eigen ‘heimat’ waan je jezelf als fietser als Moses in de Rode Zee. Allesen iedereen ziet je en houdt rekening met je. In Duitsland niet. Daar word jeover het hoofd gezien. Zelfs andere fietsers – die sporadisch aanwezig zijn –schrikken als je drie keer belt en wilt inhalen. Auto’s snijden je (per ongeluk?)af, tonen gebalde vuisten of claxonneren met de passie van een rottweiler metADHD. Kortom, we zijn als sportfietsers weer even flink op ons nummer gezet. Ikga morgen maar weer eens een rondje fietsen. Dan bestorm ik een rotonde met eenblinddoek om. Wedden dat ik heelhuids uit de strijd kom? Of het moet zijn datik een verdwaalde Duitser tegenkom…         

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software