Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Dode mus

Sinds de voortreffelijke overwinning van Tom Dumoulin in de Giro is de Nederlandse media lyrisch over het Nederlandse wielerensemble. ‘We hebben weer enkele sterke ronderenners waar rekening mee gehouden moet worden’.Coureurs die kans maken op topplaatsen in de grote ronden. Maar is dat wel zo? Ik zou bijna willen zeggen dat er op dit moment een enorme dode mus uit de lucht komt gevallen…

Daar word ik blij mee gemaakt. Met een dode mus. Dat pik ik niet. Dat beestje trouwens ook niet meer. Ik houd hem nu vast. Twee lammevleugeltjes en een kaal kopje. Wat wil je als je net tegen mijn zojuist gewassen badkamerraam aanvliegt? Zijn pootjes zien er geleefd uit. Volgens mij ontbreken er zelfs wat tenen. Ik gooi het musje even omhoog. Nee, het vliegt echt niet meer. Van dit vogeltje kan ik niets meer verwachten.
Om nu te zeggen dat dit vogeltje als metafoor dient voor de 104editie van de Tour de France? Niet helemaal. We hebben nog steeds enkele goede Nederlandse deelnemers die een gooi kunnen doen naar een etappewinst. Maar toch, van de euforie ‘wat hebben we toch veel geweldige ronderenners’ is ook geen sprake. Waar zijn ze deze Tour de France?! Ik zie ze niet!
Als we dan toch zoveel goede kanshebbers voor het podium hebben? Waarom doen ze dan niet mee met de grootste wielerwedstrijd op aarde? Waarom kiezen ze dan voor B-ronden zoals de Giro en de Vuelta? Oke, leuke ronden om te kijken, maar uiteindelijk draait het toch om de Grande Boucle in Frankrijk? Poels tel ik even niet mee. Die had er graag bij geweest, maar is pas net terug van een blessure. Dumoulin en Kruijswijk kozen voor de Giro. Kelderman gaat als kopman naar de Vuelta. Mollema en Gesink zijn van de partij maar doen niet (meer) mee voor het klassement. Wat heb ik daar als supporter aan? Als we dan toch zoveel goede kanshebbers voor het podium hebben, dan kan toch wel één renner zich gaan roeren in de top van Le Tour?   

Ik ga de dode mus opzetten. Volgens mij heb ik nog een achter oom die daar heel bedreven in is. Ik hoop dat hij het kunstje binnen een paar dagen geflikt heeft. Moet lukken, het is immers geen buffel ofzo. Dan kan ik vanaf de bank blij de Tour volgen… met een dode mus. 

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software