Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Il est politiquement


Peter Sagan; De showman, de womanizer, hét rolmodel in het wielrennen, de lieveling van het publiek, de rebel, de grapjas… Hij is het allemaal. Iedere dag zijn alle ogen en camera’s op hem gericht. Alles verbleekt als hij zijn manen laat wapperen. Een reclame voor het wielrennen. Toch balanceert hij – al zij het vertrouwd op één wiel - op een flinterdunne politieke lijn.

Mijn vermoeden is dat de Franse jury heeft gewacht op een moment zoals vandaag. De elleboog die Cavendish de hekken in torpedeerde kwam hen goed uit. Dit was eindelijk hét moment om dé bliksemafleider uit de Tour te bonjouren. Alleen vandaag nog even de schijnwerpers op de Slowaak, maar vanaf morgen draait alles weer om de Ronde. Ik weet het, dit klinkt als een complottheorie, maar durf er eens over na te denken.

Zou een Tour organisatie tot zoiets in staat zijn? Ik denk het wel. Waarom zou je eerst iemand declasseren tot de laatste plek van het eerste peloton en hem pas een uur later uit de Tour smijten?  En dat terwijl Sagan openlijk zijn excuses aanbood. Hij is zelfs naar Cavendish toe gegaan om spijt te betuigen. Er zijn renners geweest die erger hebben geflikt en de volgende dag gewoon mochten starten.

Er zit anderhalf uur tussen de finish en deze rigoureuze beslissing. Dat betekent dat er discussies aan vooraf zijn gegaan. Dat er is gewikt en gewogen. Alleen binnen de jury? Ik sluit niet uit dat hogere  bewegingen binnen de organisatie zich ermee bemoeid hebben. Misschien werd hij té populair, misschien wordt het na vijf jaar eens tijd voor een andere Groene Trui winnaar. Het liefst van Franse origine. Nu ligt de weg in ieder geval open voor de Franse sprintheld Démare. “C’est tres bon”, zal de jury nooit hardop denken. ‘Il est politiquement’, denk ik er het mijne van.

 

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software