Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Bijltjesdag


Het is bijltjesdag vandaag. Na een heroïsche tweede plek gisteren moest Robert Gesink vandaag alweer de Tour verlaten na een flinke smak op het wegdek. Wat een pech heeft de renner uit Varsseveld in zijn carrière. Dat gun je niemand. Behalve de Nederlander stapte ook Geraint Thomas in de bezemwagen. En natuurlijk Richie Porte. De harde klap die hij maakte, spookt nog steeds door mijn hoofd.
Wat deed de Australiër toch in die binnenbocht? Hoe kwam hij in de berm terecht? Commentator Maarten Ducrot verwoordde het goed; Het ingaan van de bochten ervoor bepaalt hoe je uitkomt bij de volgende. Natuurlijk wist Porte dat hij daar niet moest zijn en dat hij daar groot gevaar liep, maar met zeventig kilometer per uur kan je niet anders dan rechtdoor gaan, de berm opzoeken en hopen op het beste. 
Iedereen die fietst kent wel het gevoel dat je een bocht niet meer kunt houden. Het gevoel dat je de controle kwijt bent. Van je hersenen wordt veel gevraagd. In een ‘split second’ moet je inschatten wat je beste lijn is. Je maakt een vliegensvlugge berekening in je hoofd. Je gooit de breedte van de weg, de scherpte van de volgende bocht en je snelheid in je ingebouwde rekenmachine. Iedere bocht weer. Dan kan het wel eens een keer mis gaan.
Dit keer ging het goed mis. Met volle vaart klapte de Australiër op het wegdek en lanceerde hij zichzelf en Daniel Martin tegen een rots. Ik kreeg een flash back naar de Olympische Spelen van vorig jaar toen ook Annemiek van Vleuten een rekenfout van jewelste maakte. Ze bleef roerloos liggen en zag de gouden medaille uit haar handen glippen. Ze belandde in het ziekenhuis. Daar verblijft Porte nu ook. Hopelijk herstelt hij net zo wonderbaarlijk snel als de Nederlandse. Zij zat na drie weken weer op de fiets en kwam sterker terug dan ooit. 

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software