Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Niet ijdel, maar praktisch

Alleen maar auto’s, auto’s en nog eens auto’s. Hier en daar een bus vol toeristen, duizenden voetgangers en scooters, veel scooters. Zo is het straatbeeld van de hoofdstad van Italië op een doordeweekse dag. Een fietser in Rome wordt met gefronste, volle Italiaanse wenkbrauwen aangekeken. Een wielrenner niet. Die kijken ze nog even na…

Wellicht ook gefronst, maar dan niet met de gedachte van ‘wat doet die sterveling met een fiets in het centrum van Rome’, maar meer van ‘ik wil ook een racefiets’. Ten eerste ben je dan een kwartier eerder op je bestemming – het verkeer in de Italiaanse hoofdstad heeft  veel weg van een verstopte aorta – en ten tweede doet het de gemiddelde ‘look’ van een doorsnee Italiaan meer eer aan.

Het kapsel van een doorsnee Romein, dus Italiaan, heeft veel weg van de haardracht van mooie Mario. Glad geschoren aan de zijkant, haartjes glad achterover bovenop en hier en daar een uitstekend sprietje. Er mag dan ook gestopt worden voor dat het eindpunt bereikt is. Gewoon even stoppen om een slokje water te nemen of de haartjes in de plooi te strijken.

Eigenlijk willen ze allemaal een fiets. Toch durft vrijwel niemand het aan. IJdel als ze zijn, kopen ze eerder een auto.  Het heeft nog steeds meer status dan een racefiets, bij de vrouw althans. Daarom zag  ik afgelopen week maar 1 racefiets door de straten van Rome manoeuvreren. De eigenaar was voor mij dan ook een echte held. Ook al had hij niet het kapsel van mooie Mario, maar meer van ‘de Piraat’. Zo zie je maar. Italianen zijn zo nu en dan meer praktisch dan ijdel ingesteld.

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software