Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Soepstengel

Nadat ik de praatgrage verkeersregelaar (ik werd vanmorgen wakker van zijn gezwets onder mijn raam aan de Hoge Vonderstraat) wist te ontwijken zette ik koers richting Brasserie de Beleving om daar de Ronde van Rooi te bekijken. Een ideale locatie. Met een tafeltje tegen de hekken beleef je de koers van dichtbij. Je kunt er zo een soepstengel tussen de spaken van de voorbijrazende matadoren steken. Een soepstengel zal de renner niet doen vliegen, maar mocht hij toch vallen dan zal de klap er niet minder om zijn. Niet dat het een doelstelling van me is om wielrenners te laten smakken, maar het schoot wel even door mijn hoofd toen ik een soepstengel zag naast een heerlijk bordje soep.

Even later, toen de Rooise wielerhelden klaar waren en met de tong op de knieën het terras opzochten, begonnen de junioren aan hun wedstrijd. Het viel me op dat ze al een flinke snelheid wisten te behalen. Toen daarna de elite/beloften voorbij raasden werd het me al helemaal duidelijk. Wielrennen is niet voor watjes. Moet je nagaan hoe hard de profs over de keien scheren! Nu ik de Ronde van Rooi van zo dichtbij heb staan bekijken heb ik nog meer respect voor wielrennen gekregen.

Je ziet wel eens een massale valpartij tijdens een massasprint, of een afdalende wielrenner die uitglijdt en het asfalt 'kust'. Veel wielrenners staan vrijwel direct op en dan lijkt het alsof er niet veel aan de hand is. Ze zetten hun helm weer recht en fietsen verder. Dat is de hardheid van een gemiddelde wielrenner. Niet zeiken, maar fietsen. Bizar, vooral nu ik besef hoe hard zo'n klap in werkelijkheid aan moet komen. Een helm is geen overbodige luxe.

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software