Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Tour de France in april

Het is geen toeval dat Tyler Farrar vandaag won. Precies op dezelfde dag, alleen dan tig jaar geleden (1776 om precies te zijn), werden de Verenigde Staten onafhankelijk verklaard van de Britten. Ironisch gezien klopte Farrar ook nog eens Mark Cavendish in de sprint. Wat een bevrijding voor de Engelsman had kunnen zijn werd een prachtige ‘dubbele’ overwinning voor de Amerikaan.

Het gebeurt wel vaker dat een wielrenner wint op een voor hem of voor zijn volk speciale dag. Zo zie je vaak dat fietsers met een overwinning aan de haal gaan als ze finishen in hun geboortestreek of stad. Op één of andere manier brengt dat extra krachten met zich mee. Vrienden en oud-buurmeisjes staan met vlaggetjes langs de weg en schreeuwen de vroegere bijnaam van hun held. Hoe je het went of keert, er wordt enige sympathie mee opgewekt in het peloton. Dat het afgesproken werk is wil niet zeggen, maar af en toe lijkt het er wel op dat de zege bewust aan het feestvarken wordt gegund.

Dat is dus ook zo op nationale feestdagen. Het bewijs is vandaag geleverd en de historie herhaald zich. Sinds 1947 hebben maar liefst vijftien Franse coureurs de winst gepakt op hun nationale feestdag; 14 juli. Over tien dagen kan het zomaar weer eens raak zijn. De Franse zullen in extase zijn. Wij Nederlanders hebben wat dat betreft een probleem. Ten eerste komt de tour maar eens in de tien jaar door ons kikkerlandje en ten tweede vieren we in juli geen feestdag. Wellicht een optie om La Grande Boucle te verschuiven naar april?

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software