Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Baguette

Wat een passie, wat een beleving. Zo moet een teamleider zich manifesteren in de Tour de France. Het was een prachtige rit vandaag, maar het meest heb ik genoten van de grijze, opzwepende en meelevende wielercoach van team FDJ-BigMat.

Hij stuiterde op en neer in de auto. Hij hing met zijn hoofd uit de wagen en schudde zijn grijze manen in de Zwitserse wind. Met een rauwe stem schreeuwde hij zijn pupil naar de overwinning. Als een soort vaderfiguur die vol emotie zijn ‘zoon’ een historische zege zag boeken. Aan alles zag je dat hij zijn gelijk haalde. Zijn pupil, de renner die hij zelf ontdekte, maakte het waar. Op zijn 22e pas, won Pinot vandaag een etappe in de Tour.

 Ik stel het me al helemaal voor. Thiebaut Pinot, pas 14, werd gespot door de toen nog iets minder grijze huidige teamleider. Hij verslikte zich bijna in zijn baguette, toen hij Thiebaut, soepel en elegant voorbij zag flitsen. Dit is een talent! Na de race moet hij zich over de jongen hebben ontfermt om vanaf die dag een traject in te zetten. Een route met ups en downs die moest leiden naar een touroverwinning in de toekomst.  Beetje bij beetje kneedde hij Pinot. Op zijn negentiende werd de in Melisy geboren wielrenner al prof. Erg jong, maar het tekende zijn gave. Zijn coach werd grijzer en grijzer. Die maalde er niet om, hij had maar één doel voor ogen. Pinot net zo groot of misschien wel groter maken dan Jaques Anquetil, de beste Franse renner aller tijden.

Vandaag kwam een jarenlange toewijding tot een explosie. Thiebaut zette de achtervolging in op de koploper, haalde hem in, overklaste hem, reed weg en bleef een ontketende favorietengroep voor. Hij deed wellicht alles wat zijn teamleider hem in al die jaren had geleerd. Wat een extase. Maar goed dat de grijze coach nu geen baguette verorberde. Die was hem nu zeker fataal geworden.

 

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software