Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Een kwestie van wennen

Moeten we dan alle renners een pistool tegen hun hoofd zetten en vragen of ze hebben gebruikt? Natuurlijk zeggen ze dan nee..” Dit zei Mart Smeets zojuist, nadat Tom Egbers vroeg of het naïef is om te denken dat Wiggins en Froome niet gebruikt hebben. Het zette me aan het denken…

Natuurlijk valt het op. Toen ik de uitslag uiteindelijk voor mijn neus kreeg en zag dat Wiggins en zijn teammaat van Sky ruim voor torpedo Cancellara waren geëindigd kreeg ik een flashback. Het was de zeventiende etappe van de Tour in 2006. De Amerikaan Floyd Landis had een dag van tevoren flink wat tijdverslies geleden. Plotsklaps stond hij iets minder dan tien minuten achter in het klassement. Het meest bizarre gebeurde. De Texaan klom op zijn fiets, wachtte even, maar stormde toen als een bezetene naar de finish. Hij maakte tien minuten goed en won uiteindelijk de ronde. Later bleek dat de onmenselijke prestatie daadwerkelijk onmenselijk was. Landis had gebruikt en dat was geen verrassing. Dat snapte zelfs een demente opa met Parkinson die zelfs nog vergat te bibberen.

Geschiedenis herhaalt zich vaak. Ook vandaag dacht iedereen direct hetzelfde. We worden weer voor het lapje gehouden. Over een paar maanden blijkt dat ze gebruikt hebben en dan kan wederom iemand zijn gele trui inleveren. Moeten we ons daar druk om maken? Of moeten we gewoon genieten van de prestatie, genieten van het moment? Even niet denken aan doping, maar aan een knap staaltje mankracht? Moeten we gewoon voor lief nemen dat de op en top sportman even later met zijn hoofd op het hakblok terecht komt, zodat we ons weer vrolijk kunnen richten op een nieuwe ‘held’?

De sport heeft al zoveel te verduren gehad en lijkt alleen maar populairder te worden. Dit zou er ook nog wel bij kunnen. Laat Wiggins zijn gele trui maar winnen. Over een half jaar moet hij hem, huilend in een hoekje met een fles drank, weer uit zijn handen laten rukken. Spijtig, maar wij kijken wel weer verder. We zijn er aan gewend.

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software