Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Een eigen berg

De Col du Grand Colombier wordt morgen voor het eerst beklommen in de Tour de France. Daar sta ik van te kijken. De berg wordt regelmatig in koersen gebruikt, maar in de bijna honderdjarige historie van La Grande Boucle is hij nog nooit opgenomen. Alsof de berg jarenlang verstoppertje heeft gespeeld.

Het schijnt een van de moeilijkste bergpassen te zijn. Hij ligt in de Jura en heeft stukken van wel 20 % stijgingspercentage. Daar zullen ze zich morgen wel op stuk gaan buiten. Het staat buiten kijf. Deze berg verdient de status buitencategorie. Daar is Nederland jaloers op.

Daarom is er in Nederland een groep mensen die serieus bezig is met de vervaardiging van een eigen berg in de Flevopolder. Er zijn al tekeningen gemaakt, presentaties gehouden en nog steeds wordt er iedere week gelobbyd. Wat een idioot idee zou je zeggen. En is het überhaupt uitvoerbaar? Honderdduizenden vrachtwagens met zand zullen af en aan rijden en dat tien jaar lang. Eerder krijg je het niet voor elkaar. Een stel malloten wil de natuur na gaan bootsen. Dat is al eens eerder geprobeerd. In de buurt van waar Col de Stupide Ollande moet komen te liggen, is ooit eens een ijsbaan aangelegd. Een prestigieus project dat nu alweer zijn Waterloo vindt, omdat het gewoonweg niet te betalen is. Het levert geen stuiver op en wordt alleen gebruikt door een handjevol marathonschaatsers die al een nat broekje krijgt als ze het woord ‘ijs’ uit een keel hoort komen.

Wat is het volgende plan? Een gletsjer maken in de Waddenzee? Een soort van Grand Canyon uit de Drentse klei slijpen? Aan sommige dingen moet je je vingers niet willen branden. We hebben geen berg van de buitencategorie en dat zal ook nooit gebeuren. Probeer dus morgen maar extra te genieten.

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software