Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Don’t look back in anger

And so sally can wait, she knows it's too late as we're walking on by
Her soul slides away, but don't look back in anger i heard you say

Misschien komt dit je wel bekend voor als je dit leest. Het is een fragment uit ‘Don’t look back in anger’, één van de vele tophits die de gebroeders Gallagher de wereld in slingerden met hun band Oasis. Het schoot me te binnen toen ik Wiggins vandaag op tv zag.

Ze zeggen wel eens ooit dat je geen verschil kunt zien tussen negers of Chinezen. Ze lijken allemaal op elkaar. Er wordt ook gezegd dat Chinezen ons niet uit elkaar kunnen houden. Ik kan niet geloven dat het op Nederlanders slaat, op Engelsen wel, dat lijkt me duidelijk. Kijk maar eens goed naar Wiggins. Hij past perfect in een Brittpop-band. Het hoeft niet per se Oasis te zijn. Het is een Brit ten voeten uit…

Een Brit drinkt teveel, is luidruchtig, gaat graag naar Spanje op vakantie of ergens waar veel zon is en houdt van voetbal. Van de eerste twee weet ik zeker dat Wiggins in het profiel past. Hij is namelijk niet op zijn mondje gevallen – getuige zijn onbescheiden manier van veinzen alsof hij bescheiden is - en na zijn medailles op de Olympische Spelen greep hij (te) vaak naar de fles. Ook de laatste twee profielschetsen zijn niet moeilijk. Een gemiddelde (Engels)man houdt van voetbal en wie is er op tegen om in vrije uurtjes onder de Zuidelijke zon te liggen als je de regen beu bent?

Britten zijn meestal geen consistente topsporters. Te vaak zie je ze falen na enig succes. Daarom zie je ook zo weinig Britten aan de top in verschillende sportdisciplines en dat terwijl het zo’n groot land is. Dat Wiggins nu het geel draagt is een zeldzaamheid voor het Britse wielrennen. Wedden dat hij deze heldenstatus niet langer volhoudt dan twee jaar? Dan zeg ik hem: ‘Don’t look back in anger.’ De appel valt gewoonweg niet ver van de boom….

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software