Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Napoleon

Hij schijnt te worden gehaat in het peloton. Niet omdat hij de meesten het snot voor de ogen fietst, maar omdat hij schijnbaar enorm arrogant en egoïstisch kan zijn. De kleine Thomas Voeckler verbaast de hele wielerwereld al twee weken lang met zijn prestaties. Iedereen wist al dat hij goed kon fietsen, maar dit slaat alles. Waarom toch die drang?

Tegenover wie zou hij zich moeten bewijzen? Tegenover zijn vader, waarbij hij het nooit goed kan doen? Tegenover zijn vrouw, om te laten zien hoe geweldig hij is? Of tegenover zijn oude klasgenoten die hem vroeger altijd gepest hebben, omdat hij zo klein is? We weten het niet, maar er is iets aan de hand, want vrijwel iedere dag peert hij er als een bezetene tussenuit.

Ook vandaag had hij zijn zinnen weer gezet op een etappewinst. Heel Frankrijk stond weer op de banken voor de kleine grote man. Hij begint inmiddels een echte volksheld te worden. Gehaat door zijn naaste collega’s maar geliefd door de meute. Het heeft natuurlijk ook iets onwerkelijks en heroïsch. Zo’n dekselse fietser van nog geen 1.75 meter die iedereen achter zich weet te houden. Hij heerst op twee wielen. Lengte is geen probleem, dat blijkt maar weer. De geschiedenis herhaalt zich. Was Napoleon ook niet zo’n klein heersend mannetje?

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software