Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


De beroemde buurman

Jaren terug ging mijn vader eens in de paar jaar schilderen bij zijn zus. Ze woonde samen met mijn inmiddels overleden oom en haar twee kinderen in Kerkdriel. Een klein plaatsje pal boven Den Bosch. De meesten zullen het kennen als een afslag van de A2. Ik ging altijd mee. Het was inmiddels een traditie geworden. Niet dat we er alleen maar kwamen als er geschilderd moest worden; we kwamen er wel vaker dan eens in de paar jaar. Maar op een of andere manier bleven de ‘schildertripjes’ beter in mijn geheugen.

Schuin tegenover de familie woonde een bekende Nederlander, een grootheid in de wielerwereld. Niemand minder dan Gert-Jan Theunisse had zijn optrekje in Kerkdriel. Wereldberoemd als hij was na het winnen van de bolletjestrui in 1989 woonde hij er in een simpel rijtjeshuis. Geen poespas, geen Porsche en zeker geen keuze uit verschillende badkamers. Terwijl mijn vader met zijn kwast de kozijnen beroerde, probeerde ik een glimp van Gert-Jan op te vangen. Urenlang zat ik naar buiten te turen met mijn blik gericht op zijn voordeur. Hij moest toch een keer naar buiten komen?

Geduld is een schone zaak. Telkens als we op bezoek kwamen kreeg ik hem niet te zien. Tot op die ene dag dat ik een glimp van hem op mocht vangen. Een glimp van zijn gouden manen die onder zijn TVM petje uitkwamen. Ik had geluk, want ik wilde net even naar de wc gaan, maar daar was hij. Hij keek even over zijn schouder en stapte op zijn fiets. Hij zette aan en weg was hij…..Dezelfde man die ik eens krachtig een berg op zag fietsen alsof het helemaal niets was.

Schuin tegenover het huis van Johnny Hoogerland zal over een paar weken ook zo nu en dan eens de luxaflex omhoog gaan. Een jonge fan, die waarschijnlijk nog nooit van Gert-Jan Theunisse heeft gehoord, wil de nieuwe held zien. Trouwens, de tijden zijn veranderd. Ik was een schuchter, verlegen ventje, zoals al mijn leeftijdsgenoten. Het buurjongetje dat straks de  ‘bolletjestrui’ wil zien hangt al aan de deurbel voor zijn beroemde overbuurman thuis is.

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software