Jerôme van de Sande schrijft

Omdat er rondom een Tour de France ook altijd veel mooie verhalen te schrijven zijn, hebben we besloten om Roois enige echte razende reporter en columnist Jeroen ook een plek binnen deze site te geven.

Jeroen zal de Tour en het Tourspel van commentaar voorzien, en daarnaast kunt u enkele columns van hem verwachten


Henk vindt het wel best

Henk Lubberding is zo’n man die je tegenkomt in de kringloopwinkel. Op de afdeling tv’s en radio’s. Rustig snuffelt hij er rond, op zoek naar een bruikbaar modelletje wat hij eventueel op zijn slaapkamer kan zetten, naast zijn eenpersoonsbedje. Daarna wandelt hij verder naar de meubels. Hij weet dat er ‘nieuwe’ tussenstaan. Gisteren was hij er immers ook en toen stond dat kleine kastje met die scheve pootjes er niet bij. ‘Zou die in mijn Opel Record passen’? denkt hij, als hij in zijn zak voelt of er nog fruittela’s inzitten.

Henk ziet er een beetje lullig uit. Hij is zo dun als tante Sidonia. Dat zorgt ervoor dat zijn broek altijd net iets te ver afzakt, zodat hij de onderkant steevast kapot loopt. Een nieuwe broek koopt hij niet snel. Waarom zou hij ook? Waarschijnlijk koopt Henk zelden nieuwe kleren. Zo te zien stamt zijn blouse uit de jaren tachtig en de gaten verraden dat hij dat vodje zo het volgende millennium in heeft gedragen.

Bij Henk thuis staat de afwas opgestapeld tegen de muur. De aanrechtkastjes zijn nodig aan een likje verf toe. Gezien de pot verf in de hoek, met de aangekoekte kwast vastgeplakt aan de rand, wilde Henk er eigenlijk aan beginnen. Het is er alleen niet van gekomen. Henk is van het uitstellen. ‘Naar de kapper kan volgende week ook nog wel en mijn auto was ik pas na de zomer’, is steevast zijn gedachte. ‘Die is toch binnen de kortste keren weer vies.’ Henk vindt het allemaal wel best.

Boven op zolder heeft Henk een bijzonder kamertje. Netjes verzorgd, alles gepoetst tot in de puntjes. Een kast vol trofeeën en een wand vol foto’s bewijst dat Henk een vorig leven heeft gehad. Een leven als topsporter, een succesvol leven als begenadigd meesterknecht in het wielerpeloton. Fier strijkt hij zijn gele tricot glad en secuur poetst hij zijn medailles blinkend. Links in de hoek van de kamer heeft Henk nog een vitrine geplaatst. Anders kan hij zijn 58 ritzeges niet kwijt.

Soms doet het oog anders vermoeden. Dat blijk wel weer. Henk vindt het allemaal best. Voor hij de deur dichttrekt, schiet hem iets te binnen. Hij zet zijn nette sloffen terug in het kamertje en grist een vliegticket uit een lade. Vanavond vliegt hij naar Frankrijk, naar Mart Smeets.

Blog 'Jeroen'

Archief


Het Rooise Tourspel - Organisatie: Stichting RooisTourspel - Ontwerp en ontwikkeling: IIZY online software Hosting: IIZY online software